Veelgestelde vragen
In welke regio zijn jullie actief?
Émiel BV bevindt zich in de regio Antwerpen. We helpen je graag in Antwerpen en de randgemeenten Ekeren, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk en Hoboken.
Kunnen jullie alle merken van gasketels onderhouden?
Ja, onder het kwaliteitslabel Cerga zijn we als vakman gecertificeerd voor het installeren en onderhouden van elk type aardgastoestel.
Wat is het beste moment voor het onderhoud?
Het onderhoud van je gasketel wordt het best uitgevoerd bij warm weer. Het voorjaar of in de zomer zijn dus de ideale momenten. In het voorjaar hebben techniekers meestal meer ruimte in hun agenda en kun je eenvoudiger een afspraak maken op een dag die jou goed uitkomt.
Daarnaast wil je je toestel tegen de herfst uiteraard in perfecte staat en heb je minder kans op een defect in de winter wanneer je centrale verwarming op volle toeren draait.
Hoe vaak is onderhoud verplicht?
Onderhoud van een gasinstallatie is tweejaarlijks verplicht.
Ik heb een technisch probleem. Doen jullie spoedinterventies?
Ja hoor, heb je een dringend probleem, wij zijn er voor je! Geeft je cv ketel een storing of is er een herstelling nodig, niet aarzelen om contact op te nemen. Ook voor een dringend onderhoud zijn we beschikbaar.
Wat moet ik weten over de overschakeling van 'arm' naar 'rijk' gas?
In België worden twee soorten aardgas gebruikt: Arm en rijk gas. Arm gas is afkomstig uit het noorden van Nederland, bevat stikstof en is laagcalorisch. Rijk gas is afkomstig van oa Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Qatar, het bevat geen stikstof en is hoogcalorisch.
Het concrete verschil is dat je een groter volume arm gas moet verbranden om dezelfde energie op te wekken.
Voor de consument is er echter weinig verschil, je betaalt tenslotte niet per volume maar per geleverde energie. Huidige gasketels (tenzij je ketel van voor 1978 dateert) zijn uitgerust om zowel met arm als rijk gas te werken.
Wie moet het onderhoud uitvoeren, huurder of verhuurder?
Bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel moet de initiële check gebeuren door de verhuurder. Ook moet het onderhoud van de cv ketel goed zijn uitgevoerd voor het eerste gebruik door de huurder.
Als na een keuring blijkt dat het toestel niet volgens de normen functioneert, is het aan de verhuurder voor aanpassingen te doen en daarna een bewijs van herkeuring te voorzien.
Regelmatig onderhoud is de verantwoordelijkheid van de huurder, tenzij er hiervan afgeweken wordt in het huurcontract. Deze afwijking is in de praktijk vrij gangbaar. De huurder is in dat geval verantwoordelijk voor de onderhoudsbeurt. Het reinigings- en verbrandingsattest moet door de huurder aan de verhuurder bezorgt worden.
Moet ik mijn schoorsteen laten kuisen?
Nee, normaal gezien moet een schoorsteen niet gekuist worden bij een gasketel. We doen tijdens het onderhoud metingen om zeker te zijn.