Alles over de kamerthermostaat

De kamerthermostaat meet de temperatuur van de ruimte waar hij in staat en vergelijkt dit met de waarde die de gebruiker erop heeft ingesteld. Als de temperatuur in de ruimte deze ingestelde waarde heeft bereikt dan zal het verwarmingstoestel van de kamerthermostaat het bevel krijgen om te stoppen. De pomp van de ketel draait dan nog even door om de op dat moment aanwezige warmte in de ketel alsnog naar de verwarmingselementen te voeren.

Hoe weet nu de kamerthermostaat hoe warm het is in de andere ruimten op dat moment ? Hij meet daar toch niet ? Neen, dat klopt maar bij de berekening van de verwarmingsinstallatie heeft men de gevraagde temperaturen in de verschillende vertrekken zodanig berekent dat als de ruimte waar de kamerthermostaat op zijn berekende waarde van bijvoorbeeld 20°C staat de andere vertrekken dan ook op hun respectievelijke berekende temperatuur zijn gebracht. Vandaar ook de benaming centrale (centraal geregelde) verwarming. De komst van de kamerthermostaat heeft ervoor gezorgd dat er slechts van op één plaats in de woning een instelling dient te gebeuren om het ganse geheel op een gewenste temperatuur te brengen.

Plaatsing van de kamerthermostaat

Plaats hem evenwel nooit op een tochtige of extreem koude plaats. Bij gebruik van thermostatische kranen altijd de kranen die in hetzelfde vertrek staan als de kamerthermostaat volledig opendraaien. In dat vertrek is de kamerthermostaat immers de baas en hij alleen regelt daar de temperatuur en beveelt de ketel. Indien ze de daar beiden werken zal de ketel niet kunnen volgen wat er gebeurt en constant op en af springen wat een zeer hoog brandstofverbruik geeft. Houd hiermee rekening tijdens de renovatie van je verwarming.

Onthoud ook dat wanneer je de kamerthermostaat constant 1 graadje lager zet, je dat al snel 6% besparing in brandstofverbruik zal geven.

Soorten kamerthermostaten

Er bestaan heel wat verschillende uitvoeringen: digitaal of analoog binnenwerk, analoge of digitale klok, al dan niet draadloos (met zender en ontvanger), batterijen of netspanning, allerlei vormen en kleuren tot design toe. Ook bestaat de mogelijkheid om de eenheid te integreren in een domotica- of netwerksysteem.

Nieuw is Nest, de slimme thermostaat lees er alles over in bij onze energie tips.

Contacteer ons met al uw vragen met betrekking tot de plaatsing van uw kamerthermostaat en/of de installatie van uw centrale verwarming.